De huurprijs bepaal je zelf

Je hebt als eigenaar het geluk dat je zelf mag bepalen hoeveel huur je vraagt. Maar welke huurprijs ga je nu best vragen?
Je wil goede huurders niet afschrikken, maar je wil natuurlijk ook het maximum rendement uit je investering halen.

Tips om je huur te bepalen

  • Marktonderzoek:
    Vergelijk jouw pand kritisch met andere gelijkaardige panden van dezelfde omgeving. Sinds de komst van het internet is dit heel eenvoudig door op de meest gekende vastgoedplatformen, zoals Immoweb, Zimmo, Vlan en Immoscoop op te zoeken wat er te huur staat.
    Controleer of er veel gelijkaardige panden te huur staan én aan welke prijs.
    Hierdoor kan je al snel afleiden of er veel vraag is naar jouw type pand.
    Vind je geen panden, dat is een goed teken, dan zijn deze meestal snel verhuurd.
    Daarom kan je deze oefening ook best regelmatig doen, of stel een zoekprofiel in, dan krijg je automatisch gelijkaardige panden in je mailbox als ze te huur komen.
  • Noteer welke de troeven zijn van jouw pand, maar ook wat de pijnpunten zijn.
    Weeg vervolgens deze financieel af voor de huurder.
  • Maak een goede inschatting van de kosten die er voor de huurder eventueel nog extra bij de huur zouden komen, zoals:
    – Energiezuinigheid?
    – De vaste kosten (voor gemeenschappelijke delen)
    – Is er parking, is deze gratis?
    – Kan je je afval ergens kwijt? Afvallokaal? Wat is de ophaalkost?
  • Informeer je bij de huurcalculator 

Wat is een gezonde huurprijs?

Een gezonde huurprijs is maximum 1/3 van de huurder zijn inkomsten.
Hou hierbij wel rekening hoeveel personen een inkomen hebben, of zij meebetalen aan de huur. Zijn er extra inkomsten? Zoals onderhoudsgeld, invaliditeit, werkloosheidsuitkering, OCMW steun, huurpremie, studietoelage?

Als verhuurder kan je ook best goed de financiële markt in het oog houden, hoe staat de rente op de leningen?

Want als de grens tussen een afbetaling van een lening en de hoogte van de huur te klein wordt is de kans klein dat je huurders vindt die voor een langere periode willen huren.

Uiteraard zijn er ook nog andere factoren zoals: tijdelijke huurcontracten, deze zijn ideaal voor studenten, expats, zakenrelaties, freelancemedewerkers, dokters … dit zijn over het algemeen huurders die voor comfort kiezen, ze moeten een tijdelijke opdracht uitvoeren, vaak in de omgeving van industrie, ziekenhuizen, scholen of centrumsteden. Ze willen pendeltijd vermijden en kijken vaak ook naar de uitrusting van het pand, internet, meubels …

Welke huurder wil ik aanspreken?

Het is belangrijk voor je verhuur dat je zelf een profiel opmaakt van de huurders die het meest geschikt zijn voor je pand. Let op 3 pijlers: De omgeving, de wetgeving en de inrichting van je woning.

  • Gezinnen met jonge kinderen?
    Zijn er scholen in de buurt/ opvang/ sportlocaties/ speeltuin/ is het veilig?
    Heeft de woning minstens 2 tot 3 slaapkamers? Is er een tuin, of een kindvriendelijk terras? Beveiliging op de ramen?
  • Mindervaliden of ouderen?
    Openbaar vervoer vlot bereikbaar? Een ziekenhuis in de omgeving, rustige buurt?
    Is er een lift in het gebouw, zijn er niveauverschillen in de woning, Toilet en badkamer aangepast?
  • Huisdieren
    Bosrijke omgeving, druk verkeer voor de deur?
    Is het toegelaten in het gebouw? Controleer dit in het reglement van mede-eigendom, kunnen de buren geluidshinder of geurhinder krijgen? Is er een tuin, is deze goed afgesloten? Terras veilig genoeg?
  • Zelfstandigen
    Voldoende parkeerplaats? Heeft het een commerciële ligging? Passage? Zichtbaarheid?
    Welke beroep gaan ze uitoefenen?
  • Studenten
    Welke scholen/universiteit zijn er in de omgeving? Openbaar vervoer?
    Voldoet het aan de brandveiligheid, heb je de nodige vergunningen?
  • Professionelen
    Omgeving van industrie, universiteit, ziekenhuis, haven, luchthaven?
    Internetvoorziening? Bemeubeld, comfort en luxe afwerking?

Financieel kader

Het is altijd nuttig om je te informeren welke mogelijkheden je hebt met je pand.  Heeft het invloed op je belastingen als iemand zijn beroep uitoefent in je woning?  Welke vergunningen heb je nodig?

Let op! Dit kan super interessant zijn voor jou als verhuurder, niet alleen is er een groot tekort aan deze geschikte panden, het kan ook je huurprijs beïnvloeden!

Je doet er je voordeel mee om sommige doelgroepen aan te spreken, zo kan je recht hebben op een subsidie als een mindervalide jou woning kan huren. Of krijg je een tussenkomst als je aanpassingen laat uitvoeren in de woning. Nuttige linken:

De huurders die je hierdoor aanspreekt kunnen ook een huursubsidie krijgen waardoor hun budget ook groter is om te spenderen aan huisvesting.

Aanpassing huurprijs tijdens de huur

Eens je een prijs bent overeengekomen met je huurder en deze in een huurcontract hebt vastgelegd kan je deze niet zomaar verhogen.
Tenzij, jaarlijks door de indexatie toe te passen, of ééns om de 3 jaar kan je mits je tussen de 6de en de 9de maand voor de vervaldag van de 3-jarige periode, een aangetekend schrijven aan je huurder richt, wel een aanpassing doen. Let wel op, er wordt verwacht dat deze gerechtvaardigd is met 2 factoren:

  • Indien je verbouwingen hebt gedaan in het pand die de waarde van het pand met 10% doen stijgen. Dit mogen geen aanpassingen zijn die noodzakelijk zijn voor de levenskwaliteit.
  • Indien de omgevingsfactoren zijn gewijzigd, bijvoorbeeld indien ineens de buurt waar het pand ligt de place m’as-tu vu geworden. Als deze factor de waarde met 20% of meer doet toenemen kan je de huurprijs ook aanpassen.

Onderhandelen over een huurprijs

Het is zeker niet vreemd om te onderhandelen over de huurprijs, we komen dit meer en meer tegen op de huurdersmarkt. Het is meestal wel de huurder die probeert de huurprijs naar beneden te halen of extra toestellen of comfort probeert te verkrijgen.
Let wel op de meest gemaakte valkuilen voor eigenaars: als je te veel vraagt ga je te weinig huurders aantrekken en staat het pand misschien te lang leeg, publiceer je een pand veel te goedkoop dan ga je jezelf te veel stress bezorgen omdat er teveel huurders gaan reageren.
Onderhandeling van een huurprijs ligt meestal in een marge van 5%

Verplicht om de huurprijs + extra kosten te vermelden

Sinds 2007 is het verplicht om de gevraagde huurprijs én de gemeenschappelijke lasten te vermelden op elke communicatie van tehuurstelling (affiche, zoekertje, …)
Deze geafficheerde huurprijs is geen bindend aanbod, dat wil zeggen als er een huurder zich aanbiedt om de woning te huren aan de gevraagde prijs, u als eigenaar dit nog steeds kan weigeren en eventueel voor een andere huurder kan kiezen.  Let wel op, het principe van een veiling wordt niet toegestaan, het is niet de bedoeling de huurders te laten bieden tegen elkaar op.

Bevraag je bij professionelen

Informeer je bij een lokale makelaar of rentmeester, zij kennen de huurprijzen van de omgeving het beste, en kunnen vaak nog extra tips geven om snel en correct te verhuren.